Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoe zuinig zijn slimme apparaten?

Er zijn tegenwoordig veel ‘slimme’ apparaten. Slimme meters, slimme thermostaten, slimme verlichting en zo kunnen we nog even doorgaan. Slimme apparaten zijn gewild en daar is een logische verklaring voor: ze zijn niet alleen goed voor het milieu, ze schelen je ook nog eens geld.

Slimme apparaten kunnen ervoor zorgen dat je geld bespaart, zolang ze juist zijn ingesteld. Wanneer dit niet het geval is, kunnen ze juist geld kosten. In dit artikel gaan we kort in op het (juist) gebruiken van slimme apparaten.

Een slimme meter bespaart niet

Hoewel we de slimme meter wel noemden in de inleiding, hoort deze eigenlijk niet helemaal thuis in het rijtje ‘slimme’ apparaten. Met een slimme meter kun je namelijk niet je stroomverbruik beperken en ben je dus ook niet voordeliger uit. Een slimme meter zorgt er vooral voor dat je meterstanden automatisch worden doorgegeven aan je netbeheerder. De netbeheerder deelt deze data vervolgens met je energieleverancier. Kortom: je hoeft je meterstanden niet langer zelf door te geven. Uiteraard ontvang je zelf ook verbruiksoverzichten die in detail uit te lezen zijn.

Slimme thermostaat herkent weekritme

Een apparaat waar je wel geld mee kunt besparen is de slimme thermostaat. Deze meet op welk moment van de dag je een bepaalde temperatuur instelt. Als je de temperatuur ’s nachts bijvoorbeeld lager zet dan overdag, zal een slimme thermostaat dit patroon herkennen. Het apparaat gaat dus op zoek naar een zogenaamd ‘weekritme’. Wanneer de thermostaat leert wat dit ritme is en wat je voorkeuren zijn, zal deze de verwarming automatisch in- en uitschakelen. Zo kun je niet meer vergeten om de verwarming hoger of lager te zetten en voorkom je dat je onnodige kosten maakt.

Slimme verlichting biedt mogelijkheden

Slimme verlichting kun je op meerdere manieren toepassen. Zo kun je de verlichting op afstand bedienen, maar je kunt er ook voor kiezen om –net als bij de eerdergenoemde thermostaat- een programma in te stellen. Daarnaast is er een optie om verlichting met bewegingssensoren aan te schaffen. Met slimme verlichting kun je voorkomen dat je het licht per ongeluk aan laat staan. Waar je wel op moet letten is dat je niet alle verlichting met dezelfde knop bedient. Dan zet je namelijk alle verlichting aan, ook van kamers waar je op dat moment niet bent. Dit heeft juist het tegengestelde effect van wat je wilt.

Slimme boiler verwarmt naar vraag

Tenslotte is er de slimme boiler. Een traditionele boiler houdt het water een constante temperatuur van 85 graden. In de praktijk is dit overbodig, omdat niemand de hele dag door warm water nodig heeft. Een slimme boiler verwarmt het water alleen wanneer daar vraag naar is, de rest van de tijd verwarmt de boiler het water tot een basistemperatuur van 55 graden. Ondanks dat de boiler veel energie bespaart, kost het vrij veel geld om er een aan te schaffen. Vandaar dat veel mensen nog altijd kiezen voor een traditionele variant.

Wist je trouwens dat je met een paar kleine aanpassingen al kunt besparen op je energierekening? In dit artikel lees je meer over het tegengaan van sluipverbruik.