Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gedaalde energietarieven tegenover stijgende vaste leveringskosten


Omdat afgelopen winter een relatief warme winter is geweest, is er een gasoverschot ontstaan. Het positieve gevolg daarvan is dat sommige energieleveranciers vanaf 1 juli aanstaande hun variabele energietarieven flink verlagen. Juich niet te vroeg, want tegelijkertijd verhogen ze de vaste levertarieven.

Door de tariefwijzigingen daalt de gemiddelde energierekening voor een meerpersoonshuishouden (met een verbruik van 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m³ gas) met ruim 80 euro op jaarbasis. Dat komt neer op een daling van 4 procent. Vergeleken met de energierekening van vorig jaar rond deze tijd, is de huidige energierekening, ondanks de verlaging, nog veel hoger. Het verschil komt neer op circa 250 euro op jaarbasis. Dit is een berekening op basis van de nieuwe tarieven van de drie grootste energieleveranciers: Nuon/Vattenfall, Essent en Eneco. De daling is meer dan welkom voor consumenten, die de vaste lasten afgelopen jaar alleen maar zagen stijgen (plus 600 euro in vergelijking met vorig jaar).

Onduidelijk beeld

Eneco en Nuon/Vattenfall verlagen hun variabele prijzen fors. Bij Eneco vindt de grootste daling plaats. Als klant (meerpersoonshuishouden) van Eneco betaal je ongeveer 180 euro op jaarbasis minder. Bij Nuon/Vattenfall 65 euro. De gasprijs daalt bij Eneco met 9 eurocent per kubieke meter. Stroom wordt 2 cent per kilowattuur goedkoper. Aan de andere kant gaat het tarief voor vastrecht weer omhoog met 2 euro per maand. Het gastarief gaat bij Nuon/Vattenfall met 39 euro omlaag en stroom wordt ruim een tientje goedkoper.

Bij Essent lagen de prijzen al op een dergelijk niveau (deze leverancier had al wijzigingen doorgevoerd in de vaste levertarieven) en dalen verder niet. Omdat er op diverse vlakken prijzen wijzigen en omdat het niet tegelijk bij alle leveranciers gebeurt, ontstaat er een onduidelijk beeld om tarieven onderling te vergelijken. Bovendien gelden de nieuwe variabele tarieven alleen voor het komende half jaar. Daarna kunnen ze weer stijgen.

Vaste leveringskosten stijgen flink

De vaste leveringskosten stijgen flink. Als klant van Eneco betaal je straks 48 euro meer, bij Nuon/Vattenfall 25 euro. Essent verhoogde in januari dit jaar de vaste leveringskosten al met 43 euro. Gemiddeld is de stijging hiervan 22 procent. In de afgelopen tien jaar zijn deze kosten meer dan verdubbeld. De oorzaak van de stijging is waarschijnlijk te zoeken in de ontwikkelingen in de energiemarkt. Steeds meer nieuwe producten en verdienmodellen worden op deze markt geïntroduceerd. Ook zijn de CO2-prijzen gestegen en wekken steeds meer consumenten hun eigen zonne-energie op of nemen ze dat af van derden. Hiermee lijken de absolute marges op de energielevering zelf te slinken. Eneco geeft zelf aan dat de stijging in de vaste leveringskosten te maken heeft met het gelijktrekken van alle vaste leveringskosten voor alle klanten. Dit gaat de leverancier per 1 juli 2019 invoeren.

Besparen

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een variabel tarief en krijgt dus per 1 juli te maken met de gewijzigde energietarieven. De consumenten reageren ook steeds meer op de veranderde prijzen. Volgens de jaarlijkse Energiemonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) stapten in 2018/2019 een recordaantal consumenten over van energieleverancier, bijna één op de vijf huishoudens. Hierbij konden huishoudens tot wel € 517,- besparen volgens de ACM. Naast overstappen kun je geld besparen op je energierekening door te bezuinigen op stookkosten, door bijvoorbeeld minimaal een uur voor het slapen gaan de verwarming uit te zetten, of energiezuinige apparaten te kopen. Verder kun je profiteren van nacht- en weekendstroom (goedkoper dan dagstroom), je oude cv-ketel vervangen (oude ketel verbruikt veel meer gas) of zonnepanelen kopen.