Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Fabels over zonne-energie

Het gaat goed met de zonne-energie in Nederland. Zonne-energie wordt populairder en wint steeds meer terrein. Desondanks worden er nog steeds veel aannames gedaan die niet (meer) kloppen. We ontkrachten graag de zes grootste misverstanden over zonne-energie.

1)      Zonne-energie is duur

Zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren flink in prijs gedaald. Je moet alsnog een aardig bedrag neertellen voor de zonnestroominstallatie, maar je geniet vervolgens wel 25 jaar van je eigen energie. De kosten van de zonnestroominstallatie zijn afhankelijk van het soort dak en het aantal panelen waar je voor kiest. De BTW op een zonnestroominstallatie kan terug gevorderd worden.

2)      Zonder subsidie niet interessant

De afgelopen jaren zijn zonnepanelen flink gefinancierd door de overheid. Sinds 2012 was er een subsidieregeling die 15% van de aanschafkosten subsidieerde. De subsidiepot is echter in september 2013 opgeraakt en is niet meer aangevuld. Wel kun je de BTW van de zonnestroominstallatie terugvragen . Dit is in veel gevallen een hoger bedrag dan de subsidie. Buiten dat is het zelf opwekken van energie nog steeds vele malen goedkoper dan energie van het net. Consumenten mogen het teveel aan opgewekte energie verrekenen met de ingekochte stroom. Dit is een regeling om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren en wordt de salderingsregeling genoemd. Deze regeling is tot 2024 gegarandeerd.

3)      Zonnepanelen werken alleen op zonlicht

Zonnepanelen werken op daglicht, in principe geldt hoe meer hoe beter. Maar als de panelen erg warm worden, heeft dit een negatief effect op het rendement. De ideale temperatuur voor een zonnepaneel is 25 graden. Je kunt zonnepanelen installeren op het oosten, zuidoosten, zuiden, zuidwesten en westen. Alles ten noorden hiervan wordt afgeraden.

Schaduw is een belangrijk element om rekening bij te houden bij de plaatsing van zonnepanelen. Wanneer je dak het gehele jaar in de schaduw ligt, is het natuurlijk zeer onverstandig om zonnepanelen te plaatsen. Het komt echter ook voor dat een dak deels in de schaduw ligt, bij het ontwerp van de zonnestroominstallatie moet hier dan rekening mee worden gehouden.

4)      Zonnepanelen gaan maar kort mee

In tegenstelling tot veel andere apparaten bevatten zonnepanelen geen bewegende onderdelen. Deze onderdelen zorgen vaak voor slijtage en andere problemen. Dit is een van de voornaamste redenen waarom zonnepanelen lang mee gaan. Er zijn fabrikanten die garanderen dat de panelen na 25 jaar nog minimaal 80% van de hoeveelheid stroom kunnen opwekken als toen ze uit de fabriek kwamen.

5)      Door installatie van zonnepanelen wordt het warmer in huis

Zonnepanelen zetten opgevangen energie om in elektriciteit en houden een deel van de warmte buiten. Het zal in huis dus zeker niet warmer worden. De omvormer produceert wel warmte, maar deze is te verwaarlozen.

6)       Je hebt altijd een vergunning nodig

Je kunt zonder vergunning zonnepanelen plaatsen op je dak zo lang je niet in een monumentaal pand woont, of het dak deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Zeer grote kans dat u dus zonder (omgevings)vergunning zonnepanelen mag plaatsen.

Investering

Het opwekken van zonne-energie wordt steeds populairder in Nederland. De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald, hierdoor zijn ze stukken aantrekkelijker geworden. Helaas zijn er veel mensen die bovenstaande fabels over zonnepanelen toch nog geloven. Zonnepanelen zijn een investering en in deze tijden zijn veel mensen hier huiverig voor. Veel mensen vergeten dat zonnepanelen tot wel 50x zo veel rendementen opleveren voor iedere geïnvesteerde euro dan op een spaarrekening.

Besparen op de energiekosten

Wil jij ook honderden euro's per jaar gaan besparen op de energiekosten? Wellicht zijn zonnepanelen dan ook een optie voor jou! Heb je nog geen zonnepanelen, maar denk je er wel over na? Vraag dan onze gratis brochure op, boordevol met informatie die je moet weten als je overweegt zonnepanelen aan te schaffen.

Berekening zonnepanelen

Wij kunnen een berekening maken van de kosten, de terugverdienperiode en dragen zorg voor een financiering indien gewenst. Indien je direct in kaart wil laten brengen hoeveel rendement jouw onderneming of woning op kan leveren, klik dan op de knop en vul het formulier in voor meer informatie.

Ben je geïnteresseerd en wil je meer informatie? Bel ons op 030 7009 727 en vraag naar een van onze zonnestroom experts.