Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Daltarief voor stroom

Daltarief

Op een aantal momenten kun je korting krijgen op je elektriciteitstarief. Dit worden ook wel de ‘piek- en daluren’ genoemd. Maar waarom bestaan piek- en daluren? Wanneer betaal je welk tarief? En kan iedereen hier gebruik van maken?

Ontstaan van piek- en daluren

Het oorspronkelijke doel van daltarief is om de belasting van het stroomnet te verdelen. Wanneer je stroom verbruikt op een rustig moment, krijg je daarom korting op de stroomprijs. Een bekend voorbeeld hiervan is het dag- en nachttarief. Het idee daarvan is dat we overdag meer stroom verbruiken dan ’s nachts, waardoor het stroomnet overdag veel meer belast is. Door een (goedkoper) nachttarief in te voeren pasten meerdere mensen het tijdstip van hun stroomverbruik aan, waardoor de verschillen in productie voor elektriciteitscentrales kleiner werden. Inmiddels zijn elektriciteitscentrales minder gevoelig voor zulke schommelingen en maken niet alle energieleveranciers nog gebruik van de piek- en daluren.

Wat zijn de daluren?

Hoewel een aantal energieleveranciers de piek- en daluren dus heeft afgeschaft, zijn er ook een aantal die deze nog wel hanteren. Maar wanneer geldt het daltarief nu precies? Dit is afhankelijk van de provincie waarin je woont. In het grootste deel van Nederland lopen de daluren van 23.00 tot 07.00 uur. In Noord-Brabant en Limburg is dit zelfs nog iets langer: van 21.00 tot 07.00 uur. In het weekend en op feestdagen is het daltarief de hele dag geldig. Goed nieuws dus als je Koningsdag dit jaar thuis hebt gevierd dit jaar.

Gebruikmaken van het daltarief

Helaas kan niet iedereen profiteren van de korting op stroom tijdens daluren. Om van het daltarief gebruik te kunnen maken heb je namelijk een elektriciteitsmeter met een dubbel telwerk nodig. Met een enkel telwerk is het niet mogelijk om de piek- en daluren te benutten. Toch is het nog maar de vraag voor hoelang dit het geval zal zijn. De komende jaren wordt in alle huizen in Nederland namelijk een slimme meter geplaatst en deze meter heeft een dubbel telwerk. Heb je dus nog een meter met een enkel telwerk en overweeg je deze te vervangen voor een dubbel telwerk? Dan kun je het beste wachten totdat je vanzelf je slimme meter krijgt.