Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Keuzemogelijkheid herkomst stroom

Keuzemogelijkheid herkomst stroom

Het is jouw keuze of je groene of grijze stroom wilt afnemen. Voor veel mensen is dit echter een lastige keuze. Er zijn namelijk verschillende definities van groene stroom en deskundigen hebben soms meningen die haaks op elkaar staan. 

Wij kunnen de keuze niet voor je maken, maar we kunnen wel informatie geven, zodat je makkelijker een keus kunt maken.

Definitie groene stroom

Eerst geven we je een heldere definitie van groene stroom en daarvoor hanteren wij de definitie van de overheid. Volgens hen is groene stroom:

  • Stroom die is opgewekt uit een energiebron die niet uitgeput raakt;
  • Stroom waarbij geen of weinig sprake is van schadelijke effecten voor het klimaat (zoals CO2 uitstoot), bij het opwekken en omzetten van de stroom. 

Voor- en nadelen groene stroom

Hieronder valt volgens de overheid stroom uit waterkracht, zonne-energie, wind en biomassa. Toch zijn de meningen erover verdeeld of deze bronnen wel echt schoon en groen zijn. Waarom? Sommige critici zeggen over:

  • Windenergie: Er moet altijd een centrale (bijvoorbeeld een gascentrale) draaien als back up. Windmolens kunnen namelijk niet produceren bij te weinig wind, maar ook niet bij te veel wind. Om die productiedalen op te vangen, draait er een centrale ‘op de achtergrond’. Deze centrale draait continu, omdat een energiecentrale niet naar wens aan- en uitgezet kan worden.
  • Biomassa: Soms worden er speciaal bomen voor gekapt, in plaats van afvalhout te gebruiken. Dat is niet goed, want bomen halen CO2 uit de lucht en slaan die op. Bij de verbranding van hout komt deze CO2 weer vrij. Jammer, want we moeten de uitstoot van CO2 juist zoveel mogelijk beperken.

Op het gebruik van waterkrachtcentrales valt niet zoveel af te dingen, behalve dat er een maximum zit aan het op te wekken vermogen. Bovendien is de plaats waar waterkracht aanwezig is, vaak niet de plaats waar de opgewekte energie nodig is. Ook op zonne-energie valt niet zoveel kritiek te leveren, behalve dat je hiervoor moet investeren. Zonnepanelen leveren bovendien nu nog niet altijd genoeg energie om het jaar rond zelfvoorzienend te zijn.  

Voor- en nadelen grijze stroom

Grijze stroom is opgewekt uit fossiele brandstoffen (gas en steenkool) en kernenergie. Het gebruik van fossiele brandstoffen heeft ook voordelen: Een gascentrale bijvoorbeeld, is heel efficiënt en redelijk schoon. Helaas is het nadeel van fossiele brandstoffen dat ze op raken. We kunnen dit niet eeuwig meer gebruiken. Sterker nog, uit verschillende berekeningen komt naar voren dat we nog voor 30 tot 100 jaar genoeg fossiele brandstof hebben. Dan is het op.

Kernenergie is zelfs heel schoon, er komt vrijwel geen CO2 vrij. Het hele grote nadeel is echter dat het kernafval genereert en dat is verre van schoon! Bovendien is hiervoor uranium nodig en ook dat is geen onuitputtelijk bron.

Keuze maken voor groene of grijze stroom

Als je kiest voor groene stroom, zorgt dit er in ieder geval voor dat er meer vraag komt naar groene stroom. Hierdoor zal de productie van groene stroom waarschijnlijk steeds schoner en efficiënter worden. De producent zorgt ervoor dat de opgewekte groene stroom ook in het netwerk voor stroom terecht komt. De stroom die je thuis ontvangt, is dus een mix van groene en grijze stroom, waarvan het aandeel groene stroom meer wordt als er meer mensen kiezen voor groene stroom.

Bij sommige leveranciers wordt er voor groene energie een hogere prijs per kWh gevraagd dan voor grijze stroom, of wordt er een vast bedrag per maand extra gevraagd. Niet alle leveranciers bieden overigens de mogelijkheid om te kiezen tussen groene of grijze stroom.

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking nu - Overstappen van energieleverancier levert geld op! - Cadeaus energieleveranciers wassen neus - Energieleveranciers vergelijken in 3 stappen

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding: Keuzemogelijkheid herkomst stroom van EggHeadPhoto/ Shutterstock.com