Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energieverbruik tijdens de wintertijd


Sinds 1977 zetten we in het laatste weekend van oktober de klok altijd weer een uur terug. De wintertijd is dan van kracht. Eigenlijk is de wintertijd onze standaard tijd. In de avond wordt het eerder donker, maar in de ochtend juist vroeger licht. Invoering van de wintertijd heeft invloed op ons energieverbruik.

De donkere en koudere maanden van het jaar zijn begonnen. Dat heeft grote gevolgen voor het energieverbruik. Tijdens de piekuren tussen 17.00 uur en 19.00 uur is het effect van de wintertijd op zijn sterkst. Er wordt dan bijna 13 procent meer energie verbruikt.

Maandelijkse termijnbedrag

Het termijnbedrag wat je moet betalen aan je energieleverancier is elke maand hetzelfde. Toch verbruik je in de winter aanzienlijk meer energie dan in de zomer. De hoge kosten voor je energieverbruik in de winter worden over alle maanden van het jaar verspreid. Letten op je energieverbruik tijdens de wintertijd is daarom erg effectief. Doet je dat goed, dan bespaar je op de energiekosten en kan het termijnbedrag mogelijk omlaag.

Besparen in de wintermaanden

Maar liefst 85% van de Nederlanders schat het energieverbruik in de wintermaanden veel te laag in. Gemiddeld genomen denken mensen dat het ongeveer 30% hoger ligt dan in de zomermaanden. Tijdens de koudere perioden van het jaar worden mensen zich wel vaak bewuster van hun energieverbruik tijdens de wintertijd. Het is dan ook een feit dat veel mensen in de wintertijd willen overstappen naar een nieuw energiecontract.

Bespaartips

Besparen op je energiekosten kan onder andere door efficiënter met je energie om te gaan. Dit kun je al bereiken met een aantal simpele aanpassingen. Consumind heeft praktische tips voor je op een rij gezet. Bekijk ook onze bespaartips voor hypothekenleneninternet, televisie en vaste telefonie en mobiele telefonie om nog meer op je vaste lasten te besparen!

Stijging energiekosten

In 2019 lijkt de energierekening opnieuw behoorlijk te gaan stijgen. De energiebelastingen worden weer flink opgeschroefd. Hogere bijdragen voor de energiebelasting op aardgas, elektriciteit en de zogenoemde Opslag Duurzame Energie (ODE) zijn ook aankomend jaar weer de boosdoener. Dat de energierekening in de komende jaren verder zal stijgen lijkt onontkoombaar. Daarnaast is het ook de vraag hoe de energietarieven zich ontwikkelen, deze zijn tenslotte ook een belangrijk onderdeel van de energierekening.

Vergelijken en overstappen

Je kunt ook besparen tijdens de wintertijd door energie te vergelijken. Wil jij niet meer geld betalen aan je energiekosten dan nodig is? Vergelijk dan hier je contract, stap over naar een andere energiemaatschappij en bespaar daarmee op je energiekosten. Overstappen kan al een besparing opleveren van enkele honderden euro’s per jaar. Vergelijken loont, ontdek hoeveel euro jij kunt besparen tijdens de wintertijd.