Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Termijnbedrag voor de levering van energie

Termijnbedrag voor de levering van energieElke maand betaalt u een bedrag aan uw energieleverancier. Officieel wordt dit bedrag het termijnbedrag genoemd (voorheen bekend als voorschotnota); het is namelijk een maandelijks voorschot op de uiteindelijke jaarafrekening.

De kosten voor het verbruik van energie zijn per huishouden gemiddeld €2.000 per jaar. Dit bedrag kunnen of willen veel mensen niet in één keer betalen en daarom worden de kosten gespreid over 12 maanden. Hierdoor wordt het makkelijker om de energienota te voldoen: €2000/ 12 maanden = €167 per maand. Na een jaar bekijkt de energieleverancier wat uw daadwerkelijke verbruikskosten zijn. Deze gegevens vindt u terug op uw jaarnota.

De betaalde termijnbedragen worden vervolgens verrekend met de daadwerkelijke kosten. Als u teveel heeft betaald, dan krijgt u geld terug. Als u teveel heeft verbruikt, dan moet u bijbetalen.

Termijnbedrag energie verhogen of verlagen

U kunt uw termijnbedrag laten aanpassen, als u verwacht dat uw energieverbruik omlaag of juist omhoog gaat. Stel dat uw maandbedrag nu €167 per maand is, maar één van uw kinderen gaat uit huis. De energiekosten zullen dan waarschijnlijk dalen. U kunt uw termijnbedrag dan verlagen, naar bijvoorbeeld €150 per maand. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat uw gezin juist uitbreidt of dat u een nieuw, stroom verslindend apparaat in huis haalt. In dat geval is het slim om uw maandbedrag alvast te verhogen. Dat scheelt u bijbetalen aan het einde van het jaar!

Ons advies is om terughoudend te zijn met het verlagen van uw termijnbedrag. Geld terugkrijgen is tenslotte fijner dan bijbetalen! Om uw maandbedrag te verhogen of te verlagen, kunt u contact opnemen met uw energieleverancier.

Hoe wordt het termijnbedrag berekend door de energieleverancier?

De hoogte van het termijnbedrag hangt af van uw situatie. Daarom leggen wij u per situatie uit hoe uw energieleverancier het termijnbedrag berekent:

1. Bij mijn huidige leverancier.
2. Bij een overstap naar een andere leverancier.
3. Bij een verhuizing.

4. Bij een verhuizing naar een nieuwbouwwoning.


Bekijk hier een voorbeeld van een termijnbedrag
. Als u op deze link klikt, ziet u een maandelijks termijnbedrag én de daadwerkelijke energiekosten. Het termijnbedrag is iedere maand hetzelfde, maar de werkelijke verbruikskosten variëren. Deze zijn in de winter hoger dan in de zomer.

Tip: Verlaag uw termijnbedrag niet te snel of te veel, want dan loopt u het risico dat u aan het einde van het jaar moet bijbetalen.
 

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking nu - Hulp bij de zoektocht naar een nieuwe energieleverancier - Energie: hoe kunt u er gebruik van maken en er toch minder voor betalen? - De energiefabels op een rij
 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding:Termijnbedrag voor de levering van energie van PhotographyByMK / Shutterstock.com