Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Stroomprijs in 2017 nog lager

Netbeheerder Tennet verwacht dat de stroomprijs in 2017 in Nederland verlaagd kan gaan worden. Er komt namelijk een internationale hoogspanningsverbinding tussen Doetinchem en het Duitse Wesel. De planning is dat deze verbinding volgend jaar klaar is, waardoor Nederland nog meer goedkope stroom uit Duitsland kan importeren.

Duits stroom vanwege zonne- en windenergie

In Duitsland is de stroomprijs op de elektriciteitsbeurs de laatste jaren vele malen lager dan in Nederland. Dit komt omdat ze daar veel duurzame energiebronnen, zoals de zon en wind, gebruiken om elektriciteit op te wekken. Volgens professor Mulder, hoogleraar Regulering Energiemarkten in Groningen, is het verschil gemiddeld 10 euro per megawatt. “Als wij de goedkope stroom importeren, profiteren we dus mee van de Duitse subsidies op duurzame energie”. In Duitsland wordt er namelijk soms zoveel stroom opgewekt, dat het overtollige niet gebruikt kan worden in eigen land.

Lagere stroomprijs, wellicht hogere belastingen

De professor verwacht dat over de langere termijn de stroomprijs wel enkele tientjes per jaar naar beneden kan gaan. Waar rekening mee moet worden gehouden is dat de stroomprijs voor een groot deel uit belastingen bestaat die de overheid hierover heft. Hierdoor kan het grootste voordeel van de goedkopere stroom uit Duitsland teniet worden gedaan. Meer interessante pagina's: Overstappen van energieleverancier levert geld op - Checklist energieverbruik van huishoudelijke apparaten - Energietarieven: vastzetten of niet? - Fabels van energie vergelijken op een rij

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Stroomprijs in 2017 nog lager van Andreas Zerndl/Shutterstock.com