Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Historie energiemarkt

Historie energiemarktSinds 2004 is hebben we een vrije energiemarkt. Dat betekent dat het voor iedereen in Nederland mogelijk is om vrij te kiezen voor een energieleverancier. Vóór 2004 werd aan de hand van uw woonplaats bepaald met welke energieleverancier u zaken moest doen. Er waren een aantal gemeenschappelijke energiebedrijven, zoals het Gemeenschappelijk Energie Bedrijf Rotterdam, de Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits Maatschappij en het Gemeentelijk Energie Bedrijf Amsterdam.

Liberalisering energiemarkt

Deze verschillende energiebedrijven zijn na verloop van tijd samengevoegd tot drie grote energieleveranciers, die een eigen regio bedienden: Eneco, Essent en Nuon zijn de nieuwe giganten. Om ervoor te zorgen dat leveranciers een gezonde concurrentiestrijd voeren, zodat u wat te kiezen heeft, is de energiemarkt uiteindelijk volledig geliberaliseerd. Daardoor zijn er nog veel meer leveranciers bijgekomen en hebben uw keuzemogelijkheden onoverzichtelijke proporties aangenomen. Wij hebben daarom een vergelijking voor u gemaakt, op basis van prijs en klanttevredenheid. Zo kunt u meer dan dertig leveranciers kritisch onder de loep nemen en een verantwoorde keuze maken.

In 2011 is de Wet Onafhankelijk Netbeheer in het leven geroepen. Deze wet heeft ervoor gezorgd dat de taken voor het netbeheer zijn losgekoppeld van de energieleveranciers. Hierdoor zijn er voor het netbeheer aparte bedrijven ontstaan. Die zijn wél regio gebonden, dus dat scheelt u weer een keuze maken.

Stadsverwarming

Indien uw woning stadsverwarming heeft in plaats van gas, dan kunt u alleen een leverancier voor stroom kiezen. De gemeente heeft vastgesteld wie de leverancier is voor stadswarmte en dit kunt u zelf niet wijzigen.

Meer interessante pagina's: Een energie overstap was nog nooit zo makkelijk! - Hoe werkt de energievergelijker? - De overstapservice - Overstappen van energieleverancier levert u geld op

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage 

 

Afbeelding: Historie energiemarkt van Lisa S/ Shutterstock.com